Nu är Svensk Fastighetsmarknad 2022 här

Den 19 maj presenterades årets rapport Svensk Fastighetsmarknad 2022 på Svefadagen. Rapporten är en genomgång av 24 olika orter och analys av fastighetsmarknadens olika segment på riks- och lokalnivå. Temat för vårens utgåva är hållbarhet och nytt för i år att Svefas index över den svenska fastighetsmarknaden, Svenskt Fastighetsindex, nu även omfattar hållbarhetsparametrar.

Pandemin är ”över” men nu syns nya, mörka moln på himlen. Krig, energi- och bränslepriser på rekordnivåer, stigande inflation och räntor ger kraftigt ökande byggkostnader och fortsatt osäkerhet

De senaste åren har, trots osäkerhet och tal om att ”toppen är nådd”, fastigheter fortsatt att leverera rekordavkastning och transaktionsmarknaden har presterat på en hög nivå. Men nu verkar det som om trenden har vänt. Inflationen har tagit fart och den svenska Riksbanken har både höjt styrräntan och aviserat att fler höjningar är att vänta.

Att vi kommer att få se högre inflations- och räntenivåer än vad vi vant oss med de senaste 10–12 åren verkar vara ett faktum. Det ger inte minst den amerikanska centralbankens räntehöjning en fingervisning om. De stigande kostnaderna och ränteläget innebär att marknadsläget både ser osäkert ut och är utmanande för investerare.

Svefa har producerat rapporten Svensk Fastighetsmarknad sedan 2009 och årets rapport visar tydligt var någonstans i Sverige investerarintresset är som störst och vilken delmarknad som har de största utmaningarna. Rapporten är nog den mest intressanta hittills givet de olika marknadsförutsättningar som finns i delsegmenten. Men också på grund av att vi har utvecklat vårt index, Svefas Fastighetsindex, med att inkludera även hållbarhetsparametrar som tar hänsyn både till social och miljömässighållbarhet.

I den här utgåvan av Svensk Fastighetsmarknad belyser vi både affärsmöjligheter samt risker och utmaningar. Rapporten ger er som läsare en unik inblick i 24 delmarknader och delar med oss av våra insikter om dessa.

Med andra ord, återigen en faktaspäckad sammanställning till ert förfogande. Trevlig läsning och tveka inte att höra av er till något av våra kontor för vidare rådgivning.

//Mikael Lundström, Vd Svefa

Fyll i formuläret till höger för att ladda ned ditt exemplar av den fullständiga rapporten ”Svensk Fastighetsmarknad 2022” 

 

För mer information eller kommentarer, vänligen kontakta:

Jan Tärnell

Affärsområdeschef Värdering & Analys

010-603 87 23 jan.tarnell@svefa.se
Vi använder cookies på denna webbplats. Läs mer om vad det innebär.