Utbildning | 2025-01-07

13 mars - Att lyckas med exploateringsprojekt

Läs mer Läs mer

 

 

Här är den fullständiga tabellen

 

2024 präglades av stabilisering och nya möjligheter för investerare på skogsfastighetsmarknaden. Trots utmaningar i vissa regioner har rekordhöga virkespriser dämpat prisfallet och öppnat upp nya affärslägen, enligt Svefas senaste rapport.

 

Under 2024 såg Sveriges skogsfastighetsmarknad en komplex utveckling. Generellt fallande priser i kombination med en fortsatt trög marknad har dominerat året, men samtidigt har en stark virkesmarknad skapat möjligheter för strategiska investeringar. Paul Nord, affärsområdeschef för Svefa Skog & Lantbruk, menar att marknaden är unik för investerare som ser långsiktig potential.

Regionala skillnader och virkespriser driver utvecklingen

– "Vår statistik visar att marknaden har stabiliserats, trots att helårssiffrorna pekar på en svag genomsnittlig prisökning på 0,7 procent i riket," säger Paul Nord. Han tillägger att efterfrågan på avverkningsbart virke och höga virkespriser varit centrala för att dämpa negativa effekter.

Siffrorna visar stora regionala variationer. I södra Sverige har priserna stigit, med starkast utveckling i Skåne (+4,0 %), Jönköping (+3,6 %) och Östergötland (+3,4 %). I norr ser situationen annorlunda ut – Gävleborg (-7,3 %), Jämtland (-4,9 %) och Dalarna (-3,1 %) har haft negativa trender.

Investerares fokus på avverkningspotential

Marknadens dynamik liknar på flera sätt 1990-talet, menar Nord. Investeringar i skogsfastigheter med hög andel avverkningsbart virke har visat sig särskilt lönsamma. Många investerare har kunnat finansiera stora delar av sina köp genom avverkning, något som förstärkts av virkesprisernas uppgång på över 20 procent under året.

– "Det är en spännande tid för de med långsiktig strategi. Rätt typ av fastigheter kan ge både avkastning och värdetillväxt," konstaterar Nord.

20 år efter Gudrun – historiska perspektiv påverkar dagens marknad

Stormen Gudrun, som 2005 fällde 75 miljoner kubikmeter skog, spelar fortfarande en roll på marknaden. Många drabbade fastigheter har kämpat med svaga kassaflöden, medan intresset nu skiftar mot fastigheter med avverkningspotential.

– "Gudrun förändrade marknaden fundamentalt, och även om vi gått vidare ser vi fortfarande konsekvenserna," avslutar Nord.

Ett fönster för strategiska investeringar

Svefas rapport visar att marknaden är gynnsam för investerare med rätt kapital och strategi. Kombinationen av stabilisering, höga virkespriser och långsiktig potential gör 2024 till ett unikt år för skogsfastighetsmarknaden.

 

”Vår statistik och analys visar att marknaden stabiliserats under året, och det finns nu ett intressant marknadsläge för investering i skogsfastigheter. Den höga efterfrågan på avverkningsbart virke i kombination med rekordhöga virkespriser har skapat unika möjligheter på marknaden”

Paul Nord, affärsområdeschef, Svefa Skog & Lantbruk

Vill du veta mer om våra tjänster inom värdering av skogsfastigheter?

Paul Nord Affärsområdeschef Skog & Lantbruk

010-603 86 92

paul.nord@svefa.se

Vänersborg

Olle Wiklund Affärschef Skog & Lantbruk

010-603 87 29

olle.wiklund@svefa.se

Stockholm

Niklas Lundberg Affärsutvecklingschef Skog & Lantbruk

010-603 86 80

niklas.lundberg@svefa.se

Stockholm

Kontakta oss

Fler nyheter

Pressmeddelande | 2024-08-22

Prisnedgången på skogsfastigheter fortsätter men läget ljusnar

Till pressmeddelande Till pressmeddelande

Rapport | 2024-05-15

Nu är Svensk Fastighetsmarknad Fokus Skog 2024 här

Läs mer Läs mer

Artikel | 2023-06-05

Svefa valuates the forest holdings of GreenGold Group

Läs mer Läs mer