Svefa, Sveriges ledande oberoende fastighetsrådgivare, presenterar nu sin årliga sammanställning av den genomsnittliga prisutvecklingen på skogsfastigheter under 2024. Året har präglats av en fortsatt trög marknad och generellt fallande priser, men också av stabilisering och möjligheter för investerare med långsiktig strategi. Den starka virkesmarknaden har varit en central faktor som påverkat utvecklingen och dämpat prisfallet i flera regioner.
"Vår statistik och analys visar att marknaden stabiliserats under året, och det finns nu ett intressant marknadsläge för investering i skogsfastigheter. Den höga efterfrågan på avverkningsbart virke i kombination med rekordhöga virkespriser har skapat unika möjligheter på marknaden,” säger Paul Nord, affärsområdeschef för Svefa Skog & Lantbruk. Regionala variationer och stark virkesmarknad Helårssiffrorna för 2024 visar att den svenska skogsfastighetsmarknaden fortsätter att vara präglad av regionala skillnader. Län som Skåne (+4,0%), Jönköping (+3,6%) och Östergötland (+3,4%), har upplevt en starkare prisutveckling. Samtidigt har norra Sverige haft det tuffare med län som Gävleborg (-7,3%), Jämtland (-4,9%) och Dalarna (-3,1%). Den genomsnittliga prisutvecklingen i riket under 2024 är svag och priserna har stigit med 0,7 procent. Den starka virkesmarknaden, med en prisuppgång på över 20 procent som snitt för riket under året, har varit avgörande för att dämpa negativa effekter. I vissa fall har investerare kunnat finansiera stora delar av skogsfastighetsköp genom avverkning, vilket påminner om marknadssituationer från 1990-talet. 20 år efter stormen Gudrun – förändrade förutsättningar År 2025 markerar 20 år sedan stormen Gudrun, som orsakade omfattande skador på skogsfastigheter i södra Sverige. När stormen fällde närmare 75 miljoner kubikmeter skog befarades en ekonomisk katastrof för skogsägare och regionen. Svefas analys visar dock att möjligheten till avverkning av stora delar av de skadade volymerna, försäkringar och statliga bidrag hjälpte många fastighetsägare att hantera de akuta ekonomiska effekterna. De så kallade "Gudrunskogarna" är dock i dagens marknad inte längre lika attraktiva för investerare. Fokus har i stället skiftat till fastigheter med stor andel avverkningsbart virke, som erbjuder snabbare avkastning i dagens marknad. "Det är tydligt att marknaden har utvecklats sedan Gudrun, men stormens påverkan känns fortfarande av. De drabbade fastigheterna har i många fall fått kämpa med svaga kassaflöden, medan fastigheter med avverkningspotential har fortsatt att locka köpare,” säger Paul Nord. Ett ovanligt läge för långsiktiga investerare Den nuvarande marknaden skapar möjligheter för den som har kapital och rätt strategi. Trots låg finansiell rörlighet och ett begränsat inflöde av externt kapital pekar Svefa på att detta är ett unikt tillfälle för investeringar. "Helårssiffrorna för 2024 visar att vi har ett stabilt marknadsläge med potential för tillväxt. Rätt typ av skogsfastigheter kan erbjuda både avkastning och långsiktig värdetillväxt. För dessa fastigheter går det i vissa fall att finansiera stora delar av köpet genom avverkning till mycket höga virkespriser. Detta liknar den typ av fastighetsmarknad vi såg på 1990-talet. Det är med andra ord ett ovanligt läge i modern tid," avslutar Paul Nord.
Paul Nord Affärsområdeschef Svefa Skog & Lantbruk
”Vår statistik och analys visar att marknaden stabiliserats under året, och det finns nu ett intressant marknadsläge för investering i skogsfastigheter. Den höga efterfrågan på avverkningsbart virke i kombination med rekordhöga virkespriser har skapat unika möjligheter på marknaden”
Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog & Lantbruk
”Det är tydligt att marknaden har utvecklats sedan Gudrun, men stormens påverkan känns fortfarande av. De drabbade fastigheterna har i många fall fått kämpa med svaga kassaflöden, medan fastigheter med avverkningspotential har fortsatt att locka köpare”
Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog & Lantbruk
”Helårssiffrorna för 2024 visar att vi har ett stabilt marknadsläge med potential för tillväxt. Rätt typ av skogsfastigheter kan erbjuda både avkastning och långsiktig värdetillväxt. För dessa fastigheter går det i vissa fall att finansiera stora delar av köpet genom avverkning till mycket höga virkespriser. Detta liknar den typ av fastighetsmarknad vi såg på 1990-talet. Det är med andra ord ett ovanligt läge i modern tid”
Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog & Lantbruk
Paul Nord Affärsområdeschef Skog & Lantbruk
Affärsområdeschef Svefa Skog & Lantbruk. Anställd sedan 2013.
Utbildning
Skogmästarskolan
Paul Nord i media, urval
- Intervju i WorldinProperty
- ATL - Lantbrukets Affärstidning, intervju om prisrally för skogen
- Skogen - tipsen du behöver vid skogsaffären
- ATL - Lantbrukets Affärstidning, artikel: Skogsmark dyrast i Skåne, kostar 1 000 kr/Skm3
- ATL - Lantbrukets Affärstidning, artikel: Priserna på skogsmark, län för län
Johan Hopstadius Kommunikation, press och marknad
Johan Hopstadius är ansvarig för Svefakoncernens marknad och kommunikation. Han har lång och omfattande erfarenhet av strategisk och operativ kommunikation. Hans cv innehåller bland annat erfarenhet som global marknadschef för Datscha, presschef UC och marknadschef Skandiabanken.