
Vi frågade Lars Åstrand och Kajsa Barkar, två av Svefas experter inom området, vad samfällighetsföreningar bör tänka på när de kontaktas av utomstående aktörer som önskar tillgång till eller utnyttja deras väg. Kajsa och Lars har lång och omfattande erfarenhet av att jobba tillsammans med samfällighetsföreningar för att på bästa sätt hantera de frågeställningar som de ställs inför.
Vilka är de vanligaste frågorna som Vägsamfälligheter ställs inför?
Det kan till exempel vara förläggning av ledningar i vägområdet, anslutning av nya exploateringsområden, tillfällig trafik i samband med exploatering eller anläggningsarbeten, detaljplaneläggning med krav på ombyggnad eller standardhöjning, åtgärder vid anslutning till allmän väg.
Vad kan det innebära för utmaningar för vägsamfälligheterna?
Föreningarna behöver göra avvägningar mellan medlemmarnas intressen och andra enskilda eller allmänna intressen som medför krav på nyttjande av vägarna.
Föreningarna har som väghållare rätt till kompensation men måste samtidigt balansera sina krav mot de rättigheter som följer av lagstiftning, detaljplaner mm. För att göra de avvägningarna behövs både kunskap om samhällsbyggnadsprocessen och lagstiftningen.
Vad bör man som samfällighet tänka på, vilka är fallgroparna och vad är det som kan hända om man gör fel?
När föreningen ställs inför en ny situation bör man ta reda på förutsättningarna och spelreglerna innan man tar ställning. För styrelsen kan det vara svårt att inför medlemmarna förklara överenskommelser
eller åtgärder som medför störningar eller annars kan påverka dem. Då är det viktigt att veta att man faktiskt har tillgodosett deras intressen så långt det är möjligt.
Vi rekommenderar att man i sådana lägen utnyttjar
möjligheterna att få sakkunnig rådgivning. Följderna av att ta fel beslut kan vara att medlemmarna drabbas av onödiga kostnader eller myndighetsbeslut som annars gått att undvika eller påverka i mera
gynnsam riktning.
Vad kan Svefa hjälpa till med?
Svefa kan hjälpa enskilda väghållare med rådgivning och stöd i många av de frågor som kan dyka upp. Våra medarbetare har lång erfarenhet av lantmäteriförrättningar, kommunal detaljplanering, markåtkomstprocesser och ersättningsfrågor. Vanligt förekommande uppdrag åt samfällighetsföreningar är att analysera och förklara de beslut som styr verksamheten, att ge råd och upprätta yttranden i detaljplanering, att ta fram förslag till uppdaterade andelstal, att teckna avtal med externa aktörer som vill använda föreningens vägar. Vi kan även medverka som bisittare eller mötesordförande på föreningsstämmor. Svefa anordnar även kurser för styrelseledamöter i samfällighetsföreningar om gällande lagstiftning, praxis och praktisk förvaltning.
”Föreningarna har som väghållare rätt till kompensation men måste samtidigt balansera sina krav mot de rättigheter som till exempel följer av lagstiftning och detaljplaner. För att göra de avvägningarna behövs både kunskap om samhällsbyggnadsprocessen och lagstiftningen. ”
Svefa tips och råd till samfällighetsföreningar
- Ta reda på och säkerställ att ni arbetar utifrån faktiskt
gällande anläggningsbeslut och andelstal. - Om det finns olika viljor inom styrelsen eller bland
medlemmarna, läs på stadgarna och se till att alla
beslut följer kraven där. - Ta hjälp i tid!
Ta in kompetent stöd tidigt, helst direkt
när ni blir kontaktade. Då undviker ni kostsamma
misstag och kan utnyttja de möjligheter som finns
maximalt.
Vill du veta mer om Vägsamfälligheter och få tips?
Vi kan hjälpa er
David Kennberg Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling
David Kennberg tillhör Svefas Örebrokontor och är jurist med specialisering på fastighetsrätt. David har mycket god vana av förhandling kopplat till markåtkomst och rättigheter både på frivillig basis och i situationer av expropriationskaraktär.
David har arbetat på Svefa sedan i juni 2022 och arbetar i huvudsak med uppdrag gällande markåtkomst och markförhandling. Dessförinnan har David arbetat på Örebro kommun som markstrateg, på Trafikverket som markförhandlare och på Örebro kommun som förrättningslantmätare.
Simon Nyqvist Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling
Simon tillhör Svefas Örebrokontor, och är civilingenjör inom Samhällsbyggnad, KTH, med specialisering på fastighetsekonomi och fastighetsjuridik. Simon påbörjade sin anställning på Svefa i augusti 2023 och kommer närmast från en anställning på Örebro kommun som Exploateringsstrateg på exploateringsenheten/MEX-avdelningen där han har arbetat med verksamhetsutveckling och strategiska frågor, bland annat exploateringsfrågor i tidiga skeden.
Tidigare har Simon arbetat som exploateringsingenjör med deltagande i planprocesser och genomförande av detaljplaner (markanvisningar, tecknande av exploateringsavtal, fastighetsbildningsåtgärder m.m.) på Örebro kommun.

Kajsa Barkar Affärsutvecklingsansvarig Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling
Kajsa Barkar Affärsutvecklingsansvarig Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling
Utbildad civilingenjör Lantmäteri från Kungliga Tekniska Högskolan.
Mångårig erfarenhet av inom det fastighetsrättsliga området som förrättningslantmätare och som konsult i samhällsbyggnadsprojekt. Mångårig erfarenhet av fastighetsbildning med specialisering på tredimensionell fastighetsbildning i tätort omfattande möjlighetsanalyser och plantolkning, framtagande av fullständiga underlag för fastighetsbildning, servitut och gemensamhetsanläggningar, fastighetsrättslig rådgivning till fastighetsägare och kontakter med lantmäterimyndighet och kommun samt upprättande av avtal i samband med marköverlåtelser och servitutsupplåtelser.
Läs mer om fastighetsbildning

Axel Engström Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling

Ulrica Lindsköld Samhällsbyggnad & Fastighetsutveckling